E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ιδού πώς κάποιοι «πονηροί» δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο ακινήτων

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



Μια μεγάλη απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου θα έρθει στο φως μέσα από νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «κλείσει» τα παράθυρα φοροδιαφυγής. Ιδιοκτήτες ακινήτων, έμπαιναν με τους κωδικούς τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και «έσβηναν» ακίνητα για να μην πληρώσουν φόρους ακινήτων.

 Με την νομοθετική ρύθμιση, ο πωλητής θα πρέπει να προσκομίζει το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009 καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο συμβολαιογράφος δεν θα μπορεί να συντάξει συμβόλαιο για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Από το 2010, έχει ψηφιστεί νόμος που προέβλεπε ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση ακινήτου χωρίς βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι έχει καταβληθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ είναι ο φόρος που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ από το 2010 και τον οποίο τώρα τον πληρώνουμε για πρώτη φορά ενώ χρωστάμε και για το 2011 και για το 2012). Όμως αυτός, ο νόμος έμεινε στα χαρτιά. Πώς να προσκομίσει ο πωλητής βεβαίωση ότι πλήρωσε τον ΦΑΠ όταν η εφορία δεν του είχε στείλει καν το εκκαθαριστικό για να πληρώσει. Έτσι, η υποχρέωση προσκόμισης του δικαιολογητικού, αρχικά μετατέθηκε για την 1/1/2012, μετά για την 1/1/2013 και τώρα για την 1/1/2014.

Για να κλείσει το «παράθυρο» να μεταβιβάζονται ακίνητα και να οφείλεται φόρος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν το ΕΤΑΚ του 2009 και αν το ακίνητο έχει αποκτηθεί μετά το 2009 (κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής του ΕΤΑΚ) θα πρέπει να κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 ότι δεν οφείλονται φόροι ακινήτων.

Από την εισηγητική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε περιπτώσεις διαγραφής ακινήτων από το Ε9 χωρίς όμως να υπάρχει συμβόλαιο πώλησης. Πρόκειται δηλαδή για απάτη εις βάρος του δημοσίου, η οποία όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διερευνήσει μια προς μια τις μεταβιβάσεις που έχουν εμφανιστεί στο Ε9. Ο εντοπισμός της παράβασης, θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση ο πολίτης σε μια τόσο σημαντική βάση δεδομένων για τα δημόσια έσοδα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, η συμπλήρωση του Ε9 να γίνεται από εδώ και στο εξής μόνο από τους συμβολαιογράφους την ώρα που γίνεται και η μεταβίβαση κάποιου περιουσιακού στοιχείου (π.χ γονική παροχή, πώληση κλπ).

fpress 

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger