E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Financial Times:«Μονο οι Ελληνες μπορουν να σωσουν τη χωρα»

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012


«Παταγωδώς αποτυχημένη» χαρακτηρίζεται η ελληνική πολιτική τάξη σε άρθρο των Financial Times, με τίτλο «Μόνο οι Έλληνες μπορούν να σώσουν τη χώρα», καθώς όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «κανένα κόμμα δεν έχει δώσει στους Έλληνες ένα πιθανό όραμα του πως μπορεί να μοιάζει μια βελτιωμένη κοινωνία».

«Ψηφίζοντας ένα ακόμη τετραετές πακέτο μέτρων λιτότητας, το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κάνει ένα ακόμη βήμα στον επώδυνο δρόμο που η Ευρωζώνη υπόσχεται πως οδηγεί στη σωτηρία. Ωστόσο, για τους Έλληνες, κάθε κίνηση μοιάζει να απομακρύνει περαιτέρω το στόχο, αφού κάθε νέα αναθεώρηση του προγράμματος λιτότητας προσθέτει ένα επιπλέον βάρος. Στο μεταξύ, η υπομονή των δανειστών της χώρας εξαντλείται», υποστηρίζει ο συντάκτης.

«Το μικρότερο κόμμα που συμμετέχει στη συγκυβέρνηση, η Δημοκρατική Αριστερά, απείχε από το πακέτο. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να το περάσει, αλλά με την πλειοψηφία τόσο «ξεφτισμένη» που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Εάν η στήριξη είναι μικρή μέσα στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους είναι ανύπαρκτη. Η ολίσθηση ολοένα και περισσότερων τμημάτων του πληθυσμού προς τη φτώχεια «τεντώνει» τον κοινωνικό ιστό σε οριακό σημείο», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις: χωρίς τα έκτακτα δάνεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Αθήνα θα έπρεπε να μειώσει τα ελλείμματά της, ακόμη πιο άγρια. Το παλιό σύστημα, όπου οι μυημένοι επιβίωναν χάρη στο «λίπος» της αναποτελεσματικότητας και στα χρέη που επιβάλλονταν στους ξένους, δημιούργησε μια ψευδαίσθηση πλούτου που ήταν σίγουρο ότι θα τελειώσει άσχημα. Αλλά αυτό καθιστά την πολιτική διαχείριση των οικονομικών αναγκών όλο και πιο σημαντική», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.

«Η ελληνική πολιτική τάξη έχει αποτύχει παταγωδώς να πείσει τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των επώδυνων μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί η κοινωνική και οικονομική μεταμόρφωση της χώρας. Χωρίς αυτά τα βήματα, ο ελληνικός λαός - ο οποίος φιλοφοξεί να ζήσει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα - θα καταλήξει απομονωμένος στα Βαλκάνια. Κάθε μεταρρύθμιση παρουσιάζεται ως πράξη «αυτομαστίγωσης» που επιβάλλεται από τους χρηματοδότες της Ευρώπης. Κανένα κόμμα δεν έχει δώσει στους Έλληνες ένα πιθανό όραμα του πως μπορεί να μοιάζει μια βελτιωμένη κοινωνία. Όπως δείχνουν οι χώρες της Βαλτικής σήμερα, και όπως έδειξε η Φινλανδία και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990, οι ριζικές αλλαγές δεν χρειάζεται να σημαίνουν πολιτική παραίτηση», υπογραμμίζεται στη συνέχεια.

«Είναι ακόμη εφικτό να διασωθεί η διαδικασία: εάν η Αθήνα εγκρίνει τον προϋπολογισμό την Κυριακή και οι πρωτεύουσες της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε μια μείωση του επιτοκίου και μια νέα δόση των δανείων διάσωσης. Αυτό θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα τερματίσει την προσβολή της οικονομικής κρίσης στην κορυφή του «τραυματισμού» από τη λιτότητα. Του χρόνου η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Η αναβολή κάθε προγραμματισμένης εξυπηρέτησης του χρέους στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αναγκάσει τους πολιτικούς να κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους. Αυτό είναι να «πουλήσουν» στον ελληνικό λαό την ιδέα ενός μέλλοντος που θα ζουν μέσα από τα δικά τους οικονομικά, και να σταματήσουν να προσποιούνται ότι υπερασπίζονται τον ελληνικό λαό ενάντια στους άκαρδους ξένους», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.



Read more: http://www.newsbomb.gr/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger