E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακος: 50 χρονια κοντρα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012




“ Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, πριν από ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ανεξαρτήτου, έδρας, το θερμόμετρο ανεβαίνει  ”
Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, πριν από ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ανεξαρτήτου, έδρας, το θερμόμετρο ανεβαίνει. Το PAOK24 επιχειρεί ιστορική ανάδρομη στα βάθη της κόντρα των δύο αντιπάλων. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν το 1963… Επί 49 χρόνια οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού γαλουχήθηκαν με την ιδέα της έχθρας, με τους νεότερους σε ηλικία να μη γνωρίζουν πώς ξεκίνησε αυτή η κόντρα, που χρονολογείται από το 1963. Για τη 10η αγωνιστική εκείνης της σεζόν οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 19 με γκολ του Βασιλείου, αλλά τα αίματα άναψαν όταν ο Βούλγαρος διαιτητής Ρουμέντσεφ δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σε χέρι του Σημαντήρη μπροστά από την εστία του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του Δικέφαλου αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο αγώνας κατακυρώθηκε με 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού.



Η υπόθεση Γιούτσου

Τον Μάρτιο του 1965 επρόκειτο να γίνει ο αγώνας ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε αφιχθεί στον Πειραιά, από την Ουγγαρία, ο Νίκος Γιούτσος. Με συνεχείς μεθοδεύσεις ο αγώνας της Τούμπας έπαιρνε αναβολές. Όταν έγινε, ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-0 και ο Γιούτσος πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Στο φινάλε της αναμέτρησης οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έσπασαν τα δοκάρια θεωρώντας ότι η ομάδα τους έχει αδικηθεί, καθώς δόθηκε στον Ολυμπιακό η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον Γιούτσο.



Η υπόθεση Κούδα

Η κόντρα γιγαντώθηκε το 1966 με την υπόθεση Κούδα. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απείλησαν ότι θα κόψουν την Ελλάδα στα δύο, σε περίπτωση που επιτραπεί στον Κούδα να αγωνιστεί στους ερυθρόλευκους. Όλα ξεκίνησαν στις 14 Ιουλίου του 1966, όταν ο Κούδας κατέβηκε στον Πειραιά, όπου έμεινε για δύο χρόνια χωρίς να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί. Τα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες είχαν μετατραπεί σε πολέμους. Τον Ιούλιο του 1968 ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού της χούντας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης δηλώνει ότι αν ο Κούδας δεν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί απ όλες τις Εθνικές ομάδες. Η υπόθεση έληξε, όμως η έχθρα μεταξύ των οπαδών παρέμεινε άσβεστη. Ένα αξιοσημείωτο είναι, ότι επί είκοσι χρόνια (σεζόν 1971-72 έως 1990-91) ο Ολυμπιακός απέσπασε μόλις μία ισοπαλία στην Τούμπα και γνώρισε 19 ήττες.

"Αφού θέλουν πόλεμο..."

Την άνοιξη του 1973 ο φανατισμός αναζωπυρώθηκε, καθώς οι δύο ομάδες διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Στις 25 Απριλίου του 1973 ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο Καραϊσκάκη, με γκολ που πέτυχε ο Λοσάντα στο 75. Στο 20ο λεπτό ο Αχιλλέας Ασλανίδης είχε τραυματιστεί από χτύπημα του Γκαϊτατζή, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Κώστας Ιωσηφίδης είχε υποστεί εξάρθρωση ώμου σε μονομαχία με τον Γιούτσο. Μετά τον αγώνα ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Λες Σάνον, δήλωσε ότι το παιχνίδι ήταν «…σκέτη φάρσα. Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει όταν σπάζονται πόδια», ενώ ο Γιώργος Κούδας φώναζε ότι «αφού θέλουν πόλεμο θα τον έχουν». Διαιτητής ήταν ο περίφημος Φακής. Το δεύτερο επεισόδιο εκείνης της περιόδου παίχτηκε στην Τούμπα, όταν η Παναχαϊκή κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 5-3 και ο Δικέφαλος έχασε τον τίτλο. Μετά το παιχνίδι αποκαλύφθηκε ότι ο ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής Θέμης Ρήγας ήταν συνδετικός κρίκος με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και ότι ο Νίκος Γουλανδρής θα πριμοδοτούσε με δύο εκατομμύρια δραχμές τους Πατρινούς παίκτες εφόσον κέρδιζαν τον ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ ξεσηκώθηκε, έφτασε μέχρι την εισαγγελία Πατρών, όμως ο επικυρωμένος βαθμολογικός πίνακας έδειχνε πρώτο τον Ολυμπιακό με 94 βαθμούς και δεύτερο τον ΠΑΟΚ με 92.

Επεισόδια...

Την περίοδο 1989-90 τα βίαια επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Η πρώτη μάχη δόθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη, η δεύτερη στο Καυταντζόγλειο στο περιθώριο του αγώνα Ηρακλή - Ολυμπιακού, παρουσία 6.000 οπαδών του ΠΑΟΚ και η τρίτη στην Τούμπα, μετά τον αγώνα κυπέλλου. Ο θλιβερός απολογισμός της τρίτης πράξης των επεισοδίων ήταν 56 τραυματίες. Από το 1998 έως το 2002 τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα, ήταν επεισοδιακά. Στις διαδοχικές ήττες του ΠΑΟΚ με 1-2, 0-2 και 2-4, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αντέδρασαν βίαια για τις τραγικές διαιτησίες των Παπαπέτρου, Βαλλιάνου και Κασναφέρη αντίστοιχα, ενώ στον επόμενο αγώνα (1-1) οι οπαδοί του Ολυμπιακού έμειναν ανεξέλεγκτοι μέσα στο γήπεδο, προκάλεσαν ζημιές και μεταξύ άλλων έσπασαν την προτομή του Γιώργου Κούδα. Νωρίτερα στα επίσημα του γηπέδου είχε ξυλοκοπηθεί ο παρατηρητής Σπύρος Παπαδάκος. Τον Φεβρουάριο του 2003 η ένταση μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με τον Κριστιάν Καρεμπέ του Ολυμπιακού να γρονθοκοπεί τους Οκκά και Καφέ, αλλά να γλιτώνει την τιμωρία.



Τα τελευταία χρόνια

Πριν τέσσερα χρόνια (18 Νοεμβρίου 2008) δεν συνέβη το ίδιο με τον Πάμπλο Γκαρσία που αντέδρασε σε αγκωνιά του Ντιόγκο χτυπώντας τον στο στομάχι. Ο διαιτητής Τάσος Κάκος δεν αντιλήφθηκε τίποτα, αλλά εκ των υστέρων ο Ουρουγουανός τιμωρήθηκε από την πειθαρχική επιτροπή με ποινή τριών αγωνιστικών. Τον Φεβρουάριο του 2009 έπεσε κι άλλο λάδι στη φωτιά, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-0 στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου, με τον διαιτητή Κουκουλάκη να κάνει κραυγαλέα λάθη εις βάρος του ΠΑΟΚ. Ο προπερσινός ημιτελικός του Κυπέλλου, μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα θα μείνει στην ιστορία για την επιστράτευση χιλιάδων αστυνομικών, αλλά και ελικοπτέρου που επιτηρούσε την κατάσταση σε ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών. Τα κοστοβόρα και υπερβολικά μέτρα προκάλεσαν λαϊκή κατακραυγή, και συζητήθηκαν στη Βουλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού πήγαν στο γήπεδο με φορτηγό που εκτελούσε μεταφορές (σ.σ. Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ). Στο περιθώριο του αγώνα, οπαδός του ΠΑΟΚ κατέθεσε μήνυση εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και της λίγκας, ότι έσπασε ένα πλέξιγκλας. Η μήνυση αποσύρθηκε το ίδιο βράδυ...

ΠΗΓΗ: paok24.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger