E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Burger: Φτιαξ’ το μoνος σου

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012


Το burger είναι τόσο αφοπλιστικά απλό ώστε δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης παρά μόνον αν κάποιος είναι vegetarian- αν και ακόμη κι αυτό είναι υπό αναίρεση: Ενα καθημερινό μενού σε χορτοφαγικό εστιατόριο είναι γεμάτο με τα σημάδια του κρέατος (faux burgers από σόγια, λαχανικά ή δημητριακά). Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε και τα nouveau burgers που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την αγορά (burgers με φουαγκρά, με σολομό), που προφανή στόχο έχουν τον «ευαίσθητο» ανδρισμό ή τη γυναικεία αντίληψη απέναντι στο φαγητό, τότε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τη δύναμη αυτού του φαινομένου.

Ακόμη και η Αθήνα μπορεί να χαρτογραφηθεί, πλέον, σαν ένα nexus από μπεργκεράδικα, έτοιμα να καθορίσουν εκ νέου το αθηναϊκό lifestyle. Εξάλλου, τα burgers στην ευρωπαϊκή γαστριμαργική σκηνή δεν έχουν τη σημειολογική σπουδαιότητα των αντίστοιχων στις Η.Π.Α. Εκεί -ταυτισμένα ιστορικά με την εργατική τάξη- έχουν μια κοινωνική υπόσταση, ενώ στην Ευρώπη, όπως και πολλά άλλα αμερικανικά προϊόντα, διακατέχονται από ένα είδος αστισμού. Ο διάλογος του Βίνσεντ Βέγκα με τον Τζουλς Γουίνφιλντ στην αρχή του Pulp Fiction για τη διαφορά του quarter pounder στην Ευρώπη είναι ενδεικτικός!

Για το καλό όλων όσοι λατρεύουν τα burgers, ελπίζουμε πάντως όλη αυτή η ξαφνική υιοθεσία του από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να μην οδηγήσει στην παντελή εξαφάνιση της ιστορικής του αυτονομίας: Toν Μάιο του 2011 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο περιοδικό New Yorker με θέμα την παρασκευή πρωτεΐνης κρέατος in vitro, σε εργαστήρια στην Ολλανδία και τη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τους NY Times, τα πειράματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Μέχρι τα burgers δοκιμαστικού σωλήνα να βρεθούν στο ράφι του γειτονικού μας σουπερμάρκετ, ευχαριστηθείτε ένα αυθεντικό burger με τη συνταγή που ακολουθεί...

MOΣXAPIΣIO BURGER ME ΠIKANTIKO ΛOYKANIKO

YΛΙΚΑ ΓIA TO BURGER
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
  • 100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο πικάντικο
  • ½ κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας oyster sauce
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓIA TH ΣAΛTΣA
  • ¼ φλιτζανιού ντοματάκια αποξηραμένα σε λάδι στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα κομμένη στα τέσσερα
Eκτέλεση
 
Aφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε. Bάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το burger και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 μέρη και τους δίνουμε σχήμα ανάλογο με το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε. Στρώνουμε ένα δίσκο με λαδόχαρτο, βάζουμε πάνω τα μπιφτέκια και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία ώρα να δέσουν οι γεύσεις. Eτοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη φωτιά με τα κάρβουνα και μόλις είναι έτοιμη, ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε τους πλευρά. Tα μεταφέρουμε σε σημείο με χαμηλότερη φωτιά και τα ψήνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Tοποθετούμε πάνω τους ένα κομμάτι μοτσαρέλα και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει ελαφρώς. Tαυτόχρονα, ψήνουμε και τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Bγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά, τα μοιράζουμε στα ψωμάκια, βάζουμε μια γενναία δόση από τη σάλτσα, σκεπάζουμε με τα καπάκια του ψωμιού και σερβίρουμε.

Tips: Οι επαγγελματίες μάγειροι συνήθως δεν προσθέτουν καθόλου αλάτι στον κιμά κατά την προετοιμασία του μπιφτεκιού του burger γιατί θα τον ξεράνει. Είναι καλή ιδέα αμέσως πριν από το ψήσιμο να προσθέσουμε μια γενναία δόση αλατιού στο εξωτερικό του burger. Θα το βοηθήσει να κάνει καλή κρούστα.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger