E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βιαια επεισοδια στο Ιραν μετα την καταρρευση του νομισματος του

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012



Όσα δεν μπορούν να κάνουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ με τα όπλα, μπορεί τελικά να το καταφέρουν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν που είναι και η βασική αιτία για την κατάρρευση του νομίσματός του. Την Τετάρτη η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε στην ελεύθερη αγορά του Ιράν έως τις 40 χιλιάδες ριάλια. Μέσα σ’ ένα 24ωρο αυξήθηκε δηλαδή κατά 2,5 χιλιάδες. Συνολικά σε μια εβδομάδα το ριάλ υποτιμήθηκε σχεδόν δύο φορές. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και να συλληφθούν πολλοί καταστηματάρχες.

Και σήμερα όμως στις κεντρικές συνοικίες της Τεχεράνης εμφανίστηκαν κλιμάκια της πολιτοφυλακής «Μπασίτζ», προκειμένου να αποτρέψουν νέες ταραχές μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας. Πολλοί καταστηματάρχες είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης, για λόγους ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, περίπου 100 αγανακτισμένοι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες σημείων αλλαγής συναλλάγματος συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, ενώ η ιρανική αστυνομία συνέλαβε πολλούς ιδιοκτήτες παράνομων ανταλλακτηρίων.


Χθες, ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν στις κύριες εμπορικές οδούς, όπου βρίσκονται τα καταστήματα πώλησης χρυσών νομισμάτων και πραγματοποιούνται ανταλλαγές συναλλάγματος.

Η κυβέρνηση κατηγορεί για την ύφεση τις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης , αλλά επιμένει ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δεν το αρνήθηκε, άλλωστε δήλωσε πως το Ιράν φέρει πλήρως την ευθύνη των πράξεών του για την ιστορική πτώση του εθνικού του νομίσματος .

Για την Κλίντον, οι Ιρανοί «έλαβαν τις δικές τους αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις κυρώσεις και είχαν επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση στη χώρα». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ωστόσο πως «οι κυρώσεις είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, όμως θα μπορούσε αυτό να αναστραφεί εάν η ιρανική κυβέρνηση ήθελε να εργασθεί σοβαρά με την Ομάδα 5+1», που αποτελούν τα πέντε μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

http://www.lykavitos.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger