E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

ΥΨΩΜΑ 731: ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΛΗΤΕΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012


Αποκορύφωμα του Αλβανικού έπους που συγκίνησε τις καρδιές όλων των Ελλήνων και ανδειξε τους στρατιώτες του 5ου Συντάγματος σε ήρωες, ήταν η αντοχή και η υπεροχή που έδειξαν, παρά τις ελλείψεις,κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών.
Με την έναρξή της επίθεσης αυτής, όλος ο τομέας της Ι Μεραρχίας κατακλείστηκε από τους εκκωφαντικούς κρότους των εκρήξεων
βλημάτων πυροβολικού και όλμων. Υπολογίστηκε ότι οι Ιταλοί έβαλαν ένα πυροβόλο ανά μέτρο μετώπου. Τα πάντα ανασκάφτηκαν.
Σε διάρκεια δυόμισι ωρών έπεσαν πάνω στις ελληνικές θέσεις περίπου 100.000 βλήματα. Ο μεγαλύτερος και σφοδρότερος βομβαρδισμός
γινόταν σ' όλο το Κεντρικό Μέτωπο, και ιδιαίτερα στα υψώματα 731, Μπρέγκου-Ράπιτ και στο Κιάφε-Λούζιτ.
Το εν λόγω «Ύψωμα 731″ (υψόμετρο 731 μέτρα) βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν και η παραμονή σε ελληνικά χέρια καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών.
Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, δηλαδή περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.)

http://makeleio.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger