E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

«Οι Αμερικανοι στελνουν φορτηγα με λεφτα στα ελληνικα συνορα»

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012





Τρομοκρατικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία από τους NY Times με ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι αμερικανικές επιχειρήσεις στέλνουν δολάρια στα παραρτήματά τους για να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους από την «Παρασκευή που ξαφνικά θα πτωχεύσει η Ελλάδα».


Τρόμο και πανικό σκορπά το αμερικανικό δημοσίευμα που περιγράφει σκηνές απείρου κάλλους με την αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch να γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει στα ελληνικά σύνορα σε περίπτωση Grexit.Εκτιμά δε ότι η πιο πιθανή ώρα της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι το βράδυ της Παρασκευής που τα χρηματιστήρια κλείνουν για Σαββατοκύριακο. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο “Οι Αμερικανικές Εταιρίες προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ” και συνοδεύεται από μια φωτογραφία της αγοράς στο Μοναστηράκι…


Το τρομο-δημοσίευμα:


«Ακόμη και η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεωκοπία, οι αμερικανικές εταιρείες προετοιμάζονται για αυτό που ήταν κάποτε αδιανόητο: για το ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.


Η Τράπεζα Merrill Lynch, έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο να γεμίσει φορτηγά με μετρητά και να τα στείλει πάνω από τα ελληνικά σύνορα, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους στις τοπικές επιχειρήσεις της και τους προμηθευτές σε περίπτωση που τα χρήματα δεν είναι πια διαθέσιμα στη χώρα. Η Ford έχει ρυθμίσει ήδη τα συστήματα υπολογιστών της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί άμεσα ένα νέο ελληνικό νόμισμα.


Κανείς δεν ξέρει ακριβώς μέχρι πού θα φτάσουν τα κύματα του σοκ από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες παροχής συμβουλών έχουν προβεί σε μια βιαστική επιχείρηση ενημέρωσης των πελατών τους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ.


Όλα αυτά έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι η νομισματική ένωση μπορεί να παραμείνει ισχυρή. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει τα μέτρα που θα μετριάσουν την πίεση στις πεινασμένες για μετρητά χώρες της Ευρώπης.


Η JPMorgan Chase, ωστόσο, δεν το ρισκάρει. Έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για τη μια χούφτα των αμερικανικών κολοσσών που ετοιμάζονται για μια νέα δραχμή στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε νόμισμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ευρώ σε άλλες χώρες.


Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν βασιστεί αυτό το καλοκαίρι στην ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λύσουν τα προβλήματα χρέους της ηπείρου, αλλά η επιτάχυνση των ρυθμών με τους οποίους μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζονται για μια πιθανή ελληνική έξοδο αυτό το καλοκαίρι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι απλά υπερβολικά αισιόδοξοι. Πολλά στελέχη είναι βαθιά δύσπιστοι ότι η Ελλάδα θα προσχωρήσει στις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για την οικονομική της βοήθεια.


Μια πιθανή εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες έχουν βιώσει περιοδικά sell-offs, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση χρόνων που τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης έχουν φουντώσει. Θα αυξήσει επίσης την πίεση στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις παλεύουν με τα δικά της προβλήματα χρέους.


«Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται», δήλωσε ο Paul Dennis, ένας διευθυντής ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας.


Σε μια έρευνα αυτό το καλοκαίρι, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 80 τοις εκατό των πελατών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, και το ένα πέμπτο αυτών εκτιμούν ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν.


«Δεκαπέντε μήνες πριν, όταν αρχίσαμε αυτή την έρευνα, είπαμε ότι αυτό το σενάριο ήταν αδιανόητο», δηλώνει ο Heiner Leisten, συνεργάτης της Boston Consulting Group στην Κολωνία της Γερμανίας. «Δεν είναι αδύνατο ή αδιανόητο τώρα».


Η εταιρεία του, καθώς και η PricewaterhouseCoopers, έχει ήδη σκεφτεί τη χρονική στιγμή της ελληνικής απόσυρσης από την Ευρωζώνη – για παράδειγμα, η είδηση θα μπορούσε να «χτυπήσει» την Παρασκευή το βράδυ, όταν είναι κλειστές οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.


Θα μπορούσε να ακολουθήσει γρήγορα η κατάρρευση των τραπεζών, με το χρηματιστήριο και τα περισσότερα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κλείνουν, ενώ οι νέοι έλεγχοι κεφαλαίου θα καθιστούν δύσκολο να μετακινήσετε τα χρήματα μέσα και έξω από τη χώρα.


«Είχαμε συζητήσεις με αρκετές δωδεκάδες εταιρειών και κάνουμε εισηγήσεις σε μια σειρά από αυτές», λέει ο Peter Frank, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες ως διευθυντής της Pricewaterhouse. «Σχεδόν όλα αυτές έχουν έρθει τις τελευταίες 90 ημέρες. Οι εταιρείες θέτουν πολύ καίρια ερωτήματα, όπως: Αν ένα δελτίο Τύπου ανακοινώσει μια Παρασκευή βράδυ ότι η Ελλάδα βγαίνει έξω από το ευρώ, τι κάνουμε;». Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης , όπως το να υπάρχει κάποιος ο οποίος θα πάρει το τρένο για την Αθήνα με 50.000 ευρώ στην τσέπη για την πληρωμή των εργαζομένων του».


Το πρόσφατο κύμα των προετοιμασιών από αμερικανικές εταιρείες για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ σηματοδοτεί μια έντονη στροφή από τη στάση που είχαν κατά το παρελθόν, δήλωσε ο Carole Berndt, επικεφαλής των παγκόσμιων υπηρεσιών συναλλαγών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική για τη Merrill Lynch.


«Όταν ξεκινήσαμε την παροχή συμβουλών, έρχονταν για τους δωρεάν σάντουιτς και τα μπισκότα σοκολάτας», είπε χαριτολογώντας. «Τώρα αυτό έχει αλλάξει, και ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης εστιάζεται σε τρία βασικά σενάρια: η έξοδος από το ευρώ μιας χώρας, η έξοδος πολλών χωρών και η διάλυση της ευρωζώνης στο σύνολό της».


Τράπεζες και εταιρείες παροχής συμβουλών είναι απρόθυμες να αναφέρουμε τους πελάτες τους, και πολλές μεγάλες εταιρείες, επίσης, αρνήθηκαν να συζητήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης μαζί μας, φοβούμενοι πως θα εξόργιζαν τους πελάτες τους στην Ευρώπη αν γινόταν γνωστό ότι προετοιμάζονταν για τον ενδεχόμενο θάνατο του ευρώ.


Οι κεντρικές τράπεζες, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έχουν επίσης λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά ήταν ακόμη πιο μυστικοπαθείς σχετικά με συγκεκριμένα σχέδια που έχουν κάνει.


Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να διαδίδουν ότι θα είναι έτοιμες αν η Ελλάδα ή ακόμη και άλλες χώρες εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει ότι τα συστήματά τους θα μπορέσουν να χειριστούν μια γρήγορη μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα.


Στην Ευρώπη, η μητρική εταιρεία για την Iberia Airlines και η British Airways έχουν παραδεχτεί ότι ετοιμάζουν σχέδια σε περίπτωση εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ.


«Κοιτάξαμε πολλά σενάρια, ακόμη και το ενδεχόμενο μία ή περισσότερες χώρες αποφασίσουν να επαναπροσδιοριστούν», δήλωσε ο Roger Griffith, ο οποίος επιβλέπει παγκοσμίως το ρίσκο των πελατών για τη MasterCard. Σε μια ανακοίνωση, η Visaυποστήριξε ότι θα είναι επίσης σε θέση να κάνει «μια ταχεία μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη των καταναλωτών της».


Η Juniper Networks, πάροχος της τεχνολογίας δικτύων με έδρα την Καλιφόρνια, δημιούργησε ένα «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αξιολόγηση της κρίσης στην Ευρωζώνη», το οποίο στελέχη της εταιρείας παρομοιάζουν με το είδος των σχεδίων ετοιμότητας μιας επιχείρησης σε περίπτωση ενός σεισμού.


«Όλα γίνονται για να μια συνειδητοποίηση της κατάστασης έναντι της ανάγκης να την αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή», δήλωσε η Κάθριν Portman, αντιπρόεδρος της Juniper. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη πιο συχνή διακίνηση των κεφαλαίων από τράπεζες της ζώνης του ευρώ σε άλλους λογαριασμούς, ενώ φροντίζει να διαθέτει επαρκή ρευστότητα χρήματος έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές να πληρώνονται χωρίς διακοπή ό,τι και αν συμβεί.


H FMC, ένας κολοσσός που βασίζεται στη Φιλαδέλφεια, ζητά από κάποιους Έλληνες πελάτες της να πληρώσουν προκαταβολικά, αντί να ρισκάρει με το να πουλήσει τώρα και να μην πληρωθεί αργότερα. Επίσης, έχει αρχίσει να αποφεύγει τη διατήρηση τυχόν πλεονάσματος σε μετρητά σε ελληνικούς, ισπανικούς ή ιταλικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ παρακολουθεί προσεκτικά την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών σε αυτές τις χώρες.


«Έχει γίνει ένα πολύ καυτό θέμα», δήλωσε ο Thomas C. Deas Jr της FMC ο οποίος είναι και πρόεδρος της National Association of Corporate Treasurers. Τα μέλη της εταιρείας του, συζήτησαν το θέμα σε σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, πρόσθεσε.


Αμερικανικές εταιρείες έχουν όντως γίνει πιο επιθετικές στην αναζήτηση συμβουλών, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, σύμφωνα με τον John Gibbons τηςJPMorgan Chase.


Ο κ. Γκίμπονς είπε μια χούφτα από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες είχαν ζητήσει ρύθμιση των ειδικών λογαριασμών τους σε ένα νόμισμα που δεν υπάρχει ακόμα.


«Σχεδιάζουμε τη στρατηγική μας για το ακραίο σενάριο», είπε. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα κάνοντάς το αυτό»…».

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger